9.4 C
Brno
Sobota, 12 října, 2024
- Reklama -časopis
DomůRady a NávodyGrilujte chutne a bez rizík: Slanina a ďalšie potraviny, ktoré na gril...

Grilujte chutne a bez rizík: Slanina a ďalšie potraviny, ktoré na gril rozhodne nepatria

Leto sa blíži ak nemu neodmysliteľne patrí aj grilovanie. Možno už ste vytiahli a oprášili gril a tešíte sa na dobroty z grilu, ktorých je naozaj celý rad. Sú však potraviny, ktoré by ste na gril skrátka dávať nemali, či už z bezpečnostných dôvodov alebo preto, že zbytočne uberiete na kvalite a inak výbornej chuti danej potraviny. Pozrite sa preto, ktoré jedlá by ste mali rozhodne držať ďaleko od grilu.

Slanina
Hovoríte si, že dokonale chrumkavá slanina z grilu je skvelým chuťovým pôžitkom? Možno máte pravdu, ale z bezpečnostného rizika je grilovanie slaniny veľmi nebezpečné. Uvoľnený tuk prská zo slaniny do okolia grilu a môže spôsobiť škaredé popáleniny. Okrem toho je veľké riziko toho, že vďaka tuku sa rozšíri plameň z grilu. Skúste preto pripraviť slaninu radšej v rúre alebo na panvici.

Burgery
Teraz si najskôr hovoríte, že burgre sú predsa jednou z najčastejšie grilovaných potravín. Lenže tento model americkej idylky, kedy obraciate burgre na záhradnom grile, nie je ten najlepší spôsob prípravy tohto pokrmu. Keď totiž mäso na burgre grilujete, odkvapká z neho príliš veľa tuku a šťavy a mäso je potom vysušené. Ďaleko lepší spôsob prípravy je na liatinovej panvici.

Lúpané krevety
Ak patríte medzi milovníkov kreviet, grilujte ich iba v pancieri. Pokiaľ totiž dáte na gril krevety, ktoré sú už vylúpané, dočkáte sa akurát vysušeného mäsa, ktoré vám konzistenciou nebude práve príjemné.

Bravčové kotlety
Dokonca ani bravčové kotlety nepatria medzi mäso, ktoré je vhodné na gril. Kotlety totiž veľmi ľahko vysychajú a prípravou na grile by ste ich skôr znehodnotili. Skúste preto tento druh mäsa pripravovať radšej v rúre alebo na panvici.

Hlávkový šalát
Zatiaľ čo grilovaný rímsky šalát je skvelým doplnkom grilovaných pokrmov, hlávkový šalát a jemu podobné odrody sú na gril absolútne nevhodné. Či už sa jedná o červenú alebo zelenú odrodu, tieto šaláty zadržiavajú veľa vody a pri grilovaní sa dočkáte akurát veľmi zvädnutého efektu. Pri grilovaní čakanky vás navyše čaká ešte veľmi horká chuť.

Ryba so šupinami
Ryby z grilu sú výborné, pri grilovaní úžasne vonia a posledné, čo si prajete, je, aby sa vám ryby prichytili ku grilu. Aby ste tomu zabránili v prípade rýb so šupinami, použite špeciálne grilovacie drevené dosky z cédra alebo grilujte ryby na plátkoch citróna.

Na čo si dať pozor
Hoci grilovanie nie je žiadna veda, mali by ste mať vždy na pamäti aspoň základné tipy. Myslite na bezpečnosť a gril umiestnite ďaleko od horľavých materiálov a tiež dbajte na to, aby bol mimo dosahu detí. V blízkosti grilu majte pripravený hasiaci prístroj alebo niečo, čím prípadne požiar uhasíte. Majte na pamäti, že voda nie je v prípade hasenia mastných vecí dobrý nápad, pretože môže dôjsť k poraneniu alebo rozptýleniu požiaru do okolia grilu. Pri príprave grilu ho vždy starostlivo očistite a pred vložením prvej potraviny ho nechajte rozpálený aspoň 5-10 minút, aby ste zabili prípadné baktérie. Pokiaľ nemáte potraviny naložené v oleji, namažte olejom gril, aby sa jedlo neprichytávalo. Pokiaľ nemáte vychytané grilovanie s vekom, nechajte gril otvorený, aby ste na potraviny videli.

- Reklama -zeny

Mohlo by Vás zajímat

Brněnský večerník

PR článek