9.4 C
Brno
Sobota, 12 října, 2024
- Reklama -časopis
DomůEkonomikaInflácia v EÚ je najnižšie od začiatku vojny na Ukrajine, Fialova vláda...

Inflácia v EÚ je najnižšie od začiatku vojny na Ukrajine, Fialova vláda má druhú najvyššiu

Miera inflácie v Európskej únii v máji výrazne klesla a dostala sa na 7,1 percenta, čo je o percentuálny bod menej ako v apríli. Oznámil to dnes európsky štatistický úrad Eurostat. Ceny v dvadsaťsedem únijných krajín rastú najpomalšie od vlaňajšieho februára, kedy Rusko začalo inváziu na Ukrajine. Inflácia klesla aj v Českej republike, ktorá ale aj tak zostáva s hodnotou 12,5 percenta medzi krajinami s najrýchlejším rastom spotrebiteľských cien.

Pri krajinách eurozóny štatistický úrad potvrdil predchádzajúci rýchly odhad, podľa ktorého sa inflácia znížila z aprílových siedmich percent na 6,1 percenta.

Medzimesačne ceny v EÚ aj v eurozóne zostali na rovnakej úrovni. Vlani v máji, keď ceny dlhodobo rástli, inflácia v EÚ predstavovala 8,8 percenta, v eurozóne potom 8,1 percenta.

Najrýchlejší rast cien v máji zaznamenala štvorica štátov Visegrádskej skupiny (V4). Výrazne najvyššiu infláciu vykázalo rovnako ako v predchádzajúcich mesiacoch Maďarsko (21,9 percenta), nasledované Českom a Poľskom (zhodne 12,5 percenta) a Slovenskom (12,3 percenta). Najnižšiu mieru inflácie naopak registruje Luxembursko (2,0 percenta), Belgicko (2,7 percenta) a Španielsko s Dánskom (zhodne 2,9 percenta). V porovnaní s aprílom sa medziročná inflácia znížila v 26 krajinách EÚ, vzrástla iba v Holandsku.

- Reklama -zeny

Mohlo by Vás zajímat

Brněnský večerník

PR článek